Akcize u skladu sa zahtevima EU

Bez autora
Jan 17 2011

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić tvrdi da su akcize na gorivo u Srbiji u skladu sa direktivama EU. Visina akciza unutar grupe motornih benzina i dizel goriva razlikuje se prema kvalitetu, a ne prema poreklu derivata nafte. Visina akciza za motorne benzine i dizel goriva u Srbiji diferencirana je prema kvalitetu goriva, koji se plasira na tržište i ne zavisi od toga da li je gorivo domaće ili uvozno. U EU ne postoji zabrana uvođenja različitih akciza za različite vrste benzina i dizela. U Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Francuskoj i Švedskoj nisu jednake akcize na sve vrste benzina. Akcize na evrodizel i evropremijum gorivo u Srbiji su indentične, bez obzira na poreklo i tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Akcize u skladu sa zahtevima EUDržavni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić tvrdi da su akcize na gorivo u Srbiji u skladu sa direktivama EU. Visina akciza unutar grupe motornih benzina i dizel goriva razlikuje se prema kvalitetu, a ne prema poreklu derivata nafte, ističe Mrakić.

Akcize na gorivo u Srbiji u skladu sa direktivama Evropske unije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Dušan Mrakić.  

"Visina akciza za motorne benzine i dizel goriva u Srbiji diferencirana je prema kvalitetu goriva, koji se plasira na tržište i ne zavisi od toga da li je gorivo domaće ili uvozno", rekao je Mrakić agenciji Beta.

Mrakić je naveo da u EU ne postoji zabrana uvođenja različitih akciza za različite vrste benzina i dizela i dodao da u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Francuskoj i Švedskoj nisu jednake akcize na sve vrste benzina.

Državni sekretar je naglasio da su akcize na evrodizel i evropremijum gorivo u Srbiji indentične, bez obzira na poreklo i tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Mrakić je naveo da su medijsku hajku u vezi sa akciznom politikom podigli lobisti uvoznika naftnih derivata, koji u Srbiji ništa ne proizvode i zapošljavaju mali broj ljudi.

"To su isti oni koji su pravili hajku na Vladu premijera Zorana Đinđića, koja je 2001. godine donela Uredbu o prometu naftnih derivata i zabranila uvoz nafte u Srbiju na bilo koji drugi način osim naftovodom", rekao je Mrakić.

Mrakić je naveo da politika EU propisuje postepeno smanjenje razlike između akciznog opterećenja dizela i benzina, što je Srbija i uradila.

Akcize na motorne benzine u Srbiji su prošle godine iznosile 44,7 dinara po litru, a na dizel goriva 30,47 dinara po litru.

Prema usvojenim izmenama Zakona o akcizama, od 1. januara, povećana je akciza na motorne benzine na 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovni motorni benzin BMB 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru.

Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, a na evrodizel 37 dinara po litru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik